Circulaire start-ups gaan samen voor meer productiviteit op de werkvloer

door | circulaire economie

Hangar K - Productivity Box

JuuNoo, West-Vlaamse producent van bouwkits voor verplaatsbare kantoorwanden en Knoopwerk, producent van een modulair houtbouwsysteem uit Limburg bundelen de krachten in de strijd voor een productievere én gezondere werkomgeving.

Het Kortrijkse JuuNoo werd in 2017 opgericht door Chris Van de Voorde, met als doel de enorme hoeveelheden bouwafval te reduceren. Dat doet hij door een duurzaam alternatief te bieden voor traditionele gyprocwanden. Bartel Rutten startte in 2018 Knoopwerk met dezelfde droom. Na wat verfijnwerk onder de vleugels van, onder andere Bizidee en circular startup, ontwikkelde hij een modulair ruwbouwsysteem dat toelaat duurzaam en efficiënter te bouwen.

Beide ondernemers ontmoetten elkaar op Batibouw 2019 en vonden elkaar in hun gemeenschappelijke missie. Er ontstond al snel het idee voor een samenwerking en minder dan een jaar later stond de eerste Productivity Box, afgekort Probox, in JuuNoo’s showroom in het Evolis Business Park in Kortrijk.

Het idee achter de Productivity Box is de productiviteit van werknemers in landschapskantoren te verhogen. Onderzoek door onder andere neuropsychiater Theo Compernolle, toont aan dat werknemers die in een aangepaste omgeving kunnen werken, tot 40% productiever zijn dan hun collega’s in landschapskantoren. Door deze kantoorbox op een slimme plaats neer te zetten in een open ruimte, kan heel wat werk en tijd, en dus geld, uitgespaard worden.

Bijzonder aan deze Productivity Box is dat hij meegroeit met zijn omgeving. In tegenstelling tot andere belcellen of vergaderboxen, kan hij gemakkelijk verplaatst worden zonder vergroot of opgesplitst te worden. Als bewijs van de herbruikbaarheid, biedt JuuNoo een buyback garantie aan op de kaders en levert Knoopwerk een restwaardecertificaat aan zijn klanten.

Geef de werknemers hun persoonlijke ruimte en zorg ervoor dat ze zich optimaal kunnen concentreren op hun belangrijkste taak: nadenken. Als ze moeten samenwerken kan je een ruimte voorzien waarin er kan samengewerkt worden. Maar de persoonlijke ruimte is en blijft enorm belangrijk voor de werknemer vandaag.

Het idee slaat aan; nog voor de probox.work website live stond, liet co-creatiehub HangarK zijn kantoren uitrusten met een Productivity Box. “HangarK is een plek die bruist van de activiteit en creativiteit, het gaat er altijd goed vooruit” weet Chris Van de Voorde, die hier in de beginfase van JuuNoo zijn onderkomen vond. “Desondanks moet iedereen wel eens aan die rush ontsnappen. Om zich ten volle te concentreren op een bepaalde taak of ongestoord een telefoontje te plegen. De Productivity Box, met zijn akoestisch geïsoleerde wanden en plafond, leent zich hier uitstekend toe.”

Dat er toekomst zit in dit concept is zeker. De afgelopen jaren nam de populariteit van landschapskantoren gestaag af. Dat proces wordt nog versneld door COVID-19, nu mensen terug gaan werken en meer dan ooit nood hebben aan een veilige werkomgeving. Ook Lode Godderis, professor Arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, is ervan overtuigd dat landschapskantoren binnenkort tot het verleden zullen behoren.

Zomaar wat extra muren metsen is echter geen optie. Lawaaierige en stoffige verbouwingen resulteren niet in de meest aangename werkomgeving en kosten bovendien veel geld. Modulaire systemen, zoals de Productivity Box, zijn hiervoor de oplossing: de opbouw is snel en stil, de wanden zijn even performant als de “vaste” tegenhanger en als de situatie daarom vraagt, veranderen de ruimtes eenvoudigweg mee, zonder de extra afval of kosten.

Zeg vaarwel tegen de open werkruimtes. Verander je open werkruimte in een goed ingedeelde werkruimte in no time samen met JuuNoo. Ontdek hier hoe JuuNoo de problemen van open werkruimtes kan wegwerken. 

Dit bericht is geschreven door:

Nathan Meulenyzer

Content Marketeer

Hangar K. | Nelson Mandelaplein 2 | 8500 Kortrijk

JuuNoo.com