Chris van de Voorde over zijn visie,

geprutst met Gyproc en Ruimterakketten

ruimterakketten Juunoo

“Ik wil niet dat mijn kinderen mij ooit zeggen: Papa, je wist ervan. Wat heb je eraan gedaan?”

“Ik keek met mijn zoon onlangs naar de lancering van de Falcon Heavy, de ruimteraket van de Elon Musk. Hij maakte als eerst raketten die weer op aarde landen. Als nu iemand het in zijn hoofd haalt om een raket te maken, kunnen ze onmogelijk anders dan ook met herbruikbare raketten te werken: SpaceX heeft de spelregels veranderd, de maatstaf bepaald. Dat wil ik ook doen.”

“Ik werkte zeven jaar lang als hoofd R&D bij beMatrix, een bedrijf dat een wandsysteem uitdacht voor standenbouwers dat overal gebruikt wordt op evenementen en beurzen. Zo’n wand is snel gebouwd, is herbruikbaar en ziet er top uit. Wetende dat 40% van het afval op deze planeet bestaat uit bouwafval vroeg ik me af: waarom bestaat er geen gelijkaardig systeem voor binnenwanden?”

“Ondernemen zit mij in de genen, dus voor mij is zelf iets starten de manier om impact te hebben. Ik zag de paralellen tussen de standenbouw en de markt voor interieurwanden: iedereen wil zo kostenefficiënt mogelijk bouwen, maar toch wordt er geprutst met Gyproc die altijd maar opnieuw wordt geplaatst en afgebroken. Dat kon beter, vond ik. Gesterkt door de principes en methodologie die ik had geleerd, ontwikkelde ik mijn eigen herbruikbare tussenwand.”

“Als ik het financieel interessanter maak om voor een herbruikbare wand te kiezen, dan ben ik ervan overtuigd dat mensen die keuze zullen maken.”

“Weet je, als je naar de feiten over global warming kijkt, kun je twee dingen doen. Of je denkt ‘dat is heel erg’, haalt je schouders en verder niks. Of je doet er iets aan. Ik wil niet dat mijn kinderen mij ooit zeggen ‘Papa, je wist ervan. Wat heb je eraan gedaan?’ en dat ik hen het antwoord schuldig moet blijven. Daarom heet mijn bedrijf ook JuuNoo, naar mijn kinderen, Juul en Noor. Het is een goeie reminder aan waarom ik het allemaal doe.”

Kinderen van Chris van de Voorde

“Ik ben trouwens niet de enige die denkt dat het tijd is voor actie. De Europese Unie heeft plannen om de bouwsector tegen 2050 volledig circulair te maken. Dat wil zeggen dat er binnen een paar jaar verplichtingen opgelegd zullen worden aan de branche, en dat die met de jaren strenger zullen worden.”

afval metalstud gyproc

“Dat is het grotere plaatje. Maar tegelijkertijd zie ik rond mij verschillende dingen samenkomen. Enerzijds vind ik het gewoon slimmer om een wand opnieuw te plaatsen dan hem in de container te gooien. Zeker als je weet dat het je 20 euro per vierkante meter kost om een Gyproc Metalstud wand te slopen. Anderzijds wordt arbeid alsmaar duurder: er is minder personeel voorhanden dat de job gedaan krijgt, waardoor minder mensen meer gedaan moeten krijgen.”

“Daarom moest JuuNoo tijd besparen — en dus ook geld. Als ik het financieel interessanter maak voor mensen om een herbruikbare wand te kiezen, dan ben ik ervan overtuigd dat ze daarvoor zullen kiezen.”

“Ik wil ervoor zorgen dat hergebruikt de norm wordt.”

“In de wereld van de circulaire economie stikt het van de studies en de voorlichtingscampagnes. Da’s mooi, maar uiteindelijk moet je het ook gewoon doén en mensen ervan overtuigen om eens van bestaande systemen af te stappen. Het is enkel door mensen een kans te geven dat er iets kan veranderen.”

“Daarom gebeurt de productie van de wanden in een sociale werkplaats. We gaan toch geen wanden uit China naar hier halen, als dat betekent dat mensen hier misschien uit de boot vallen? Koop je een wand in West-Vlaanderen, dan is die hier geproduceerd. Koop je hem in Zweden, dan wordt hij daar ter plekke gemaakt. Daar ligt de toekomst.”

circulaire economie juunoo

“Daarom gebeurt de productie van de wanden in een sociale werkplaats. We gaan toch geen wanden uit China naar hier halen, als dat betekent dat mensen hier misschien uit de boot vallen? Koop je een wand in West-Vlaanderen, dan is die hier geproduceerd. Koop je hem in Zweden, dan wordt hij daar ter plekke gemaakt. Daar ligt de toekomst.”

“Als ik 70 ben, wil ik op pensioen gaan en terugkijken naar hoe ik de bouwsector mee heb helpen schakelen naar de circulaire economie. Ik wil daar een leidersrol in spelen en ervoor zorgen dat hergebruikt de norm wordt. Ik hoop dat we niets meer uit de grond moeten halen om het er nadien weer als restafval in te pompen. De spelregels moeten veranderen, want dat lineaire spelletje van afbreken en nieuw weer opbouwen is gewoon onhoudbaar. Ramen, vloeren en daken, alles circulair. Ik hoop echt dat andere sectoren mijn voorbeeld volgen.”

Onze expertise

Chris verdiende zijn strepen als ingenieur bij beMatrix, een Belgisch bedrijf dat zich specialiseerde in de productie van herbruikbare wanden voor de standenbouw. Vandaag past Chris die technologie toe op binnenwanden.

Maak jouw ruimte even flexibel als je organisatie.

Contacteer ons via email:

Bel ons op: 0473 46 26 50
Adres: Oudenaardsesteenweg 281, 8500 Kortrijk, België

In ontwikkeling door
JuNovation BVBA
BE 0666.679.020