Geluid dempen op kantoor: 7 tips om opnieuw in stilte te werken

door | Blogberichten, kantoorindeling

Geluid dempen op kantoor: zo werk je weer in stilte

Je herkent het vast wel: een collega die zit te bellen, een andere collega eet luidruchtig een snack of er vindt een meeting plaats om de hoek. Allemaal zaken die de concentratie verstoren.

Je bent niet de enige die last heeft van lawaai op kantoor. Slechte akoestiek op kantoor wordt door de grote meerderheid als storend ervaren. Meer nog, slechte akoestiek is schadelijk voor de productiviteit van je werknemers, hun stressniveau en hun tevredenheid.

Een slechte akoestiek is dus schadelijk voor de productiviteit van je medewerkers en daarom ook slecht voor je bedrijfsresultaten. Hoe verbeter je de akoestiek en kan je het geluid dempen op kantoor? Ontdek onze 7 tips om geluid te dempen op kantoor.

Tip 1: Pak het kernprobleem aan

De akoestiek van een kantoorruimte heeft met verschillende elementen te maken. Hoewel het misschien verleidelijk klinkt om voor een snelle en eenvoudige oplossing te kiezen als een koptelefoon, lost dit het kernprobleem niet op.

Bekijk in de eerste plaats wat voor de geluidsoverlast zorgt. Werk je in een open ruimte? Zijn de muren van materialen gemaakt zoals beton, staal of glas? Of zijn je vloeren misschien gemaakt van marmer, keramiek of hardhout? Deze materialen zorgen immers voor geluidsweerkaatsing. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit geluid te dempen en de akoestiek in de ruimte te verbeteren.

Tip 2: Introduceer een stille ruimte

Introduceer een stille ruimte waar werknemers zich kunnen terugtrekken. Hoewel de vergaderzaal af en toe soelaas kan bieden, is het nog beter om een ruimte in te richten waar je werknemers in alle stilte kunnen werken.

Een nieuwe ruimte oprichten op kantoor klinkt misschien als een enorme uitdaging en zware kost. Niets is minder waar. Zelfs indien je een open ruimte hebt op kantoor kan je dit gemakkelijk installeren met systeemwanden. Zo bouw je heel eenvoudig een ruimte binnenin een ruimte, dat verplaatst kan worden naar wens. Het materiaal van de wandpanelen kies je zelf. De wanden kunnen bijvoorbeeld afgewerkt worden met Gyproc, MDF, Clicwall, JuuNoo etc. Kies voor akoestische wanden om jouw stille werkplek geluidsproof te maken.

Systeemwanden kan je bovendien ook helemaal personaliseren. Akoestische wanden hoeven helemaal niet lelijk te zijn. Kies bijvoorbeeld voor een leuke print op textiel om de wanden een persoonlijke toets te geven of kies voor levendige kleuren om jouw werkplek op te leuken.

Tip 3: Planten, planten, planten

Plantjes zijn niet alleen goed voor een mooiere omgeving en een betere luchtkwaliteit op kantoor. Planten zijn daarnaast ook erg goed voor de akoestiek op de werkplek. Hier geldt de regel, hoe groter de plant, hoe groter de impact. Hoewel een aantal goed geplaatste planten dus zeker de akoestiek zouden verbeteren, is het nog beter om te kiezen voor een erg trendy plantenmuur.

Tip 4: Experimenteer met de indeling van je ruimte

Nog een manier om storend geluid te dempen op kantoor is om creatief om te gaan met de indeling van je ruimte.

Cluster bureaus bijeen in groepjes, zet luidruchtige apparatuur zoals printers afgeschermd van je werknemers of werk met wandpanelen om je ruimte in te delen.

Ook geluiddempende meubels kunnen helpen en zijn tegenwoordig helemaal in. Laat je medewerkers bijvoorbeeld hun telefoontjes plegen in een akoestische zetel.

 

 

Tip 5: Maak cabines of gebruik scheidingswanden

Cabines hebben misschien niet altijd de beste reputatie maar ze zorgen wel voor meer privacy voor je werknemers en voor minder lawaai op de werkvloer.

Toch liever geen cabines? Overweeg dan het gebruik van scheidingswanden tussen de bureaus in.

Tip 6: Investeer in betere isolatie

Deze oplossing kost veel tijd en een pak meer geld maar is een effectieve manier om het geluid te dempen op kantoor. Wil je eerder een snelle en een goedkopere oplossing? Werk dan met isolerende systeemwanden.

Tip 7: Achtergrondgeluid helpt tegen geluidsoverlast

Deze tip lijkt misschien een beetje tegenstrijdig op het eerste gezicht. Je kan toch moeilijk minder last hebben van lawaai door meer geluid toe te voegen? Toch wel, zegt de wetenschap. White noise of rustgevende muziek zonder woorden kan ervoor zorgen dat de geluidsoverlast gedempt wordt.

Ga nu zelf aan de slag met deze tips en geniet van een stillere werkplek. Heb je interesse in één van de wandoplossingen die vermeld werden in dit artikel? Aarzel dan niet om ons te contacteren en ontvang advies op maat. Verander nu jouw kantoor tot een zone die heerlijk rustig en productief is voor jou en jouw werknemers.